The Burton Blog

Kiana Clay: Tävlar efter en livshotande skada tack vare Step On®

Från den dagen jag kunde gå har jag alltid velat att det ska gå snabbt.

Oavsett om jag körde snowboard, skateboard eller motocross så försökte jag alltid hitta ett sätt att ge full gas. Känslan av hastighet är anledningen till att jag blev kär i snowboard och motocross. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att den sport jag älskar skulle göra så att jag inte längre kunde använda min arm.

Kiana Clay Riding Motocross
Motocrossåkning den senaste tiden.

Som så ofta började det som en helt vanlig dag. Jag var på en motocrosstävling i Worthman, Texas, på Freestone County Raceway. Det hade regnat kraftigt natten innan, vilket hade gjort banan lerig och djup. Under ett träningsvarv sladdade mitt bakre däck ut i höjd med mållinjen. Föraren bakom mig hade ingen chans att reagera och landade direkt på min nacke. Krocken gjorde mig medvetslös under flera minuter och när jag vaknade igen förstod jag omedelbart att något var fel. Den officiella diagnosen var något som en idrottare aldrig någonsin vill höra: full förlamning av min dominanta högra arm. Det var en svår nyhet att svälja, men jag var fast besluten att tävla igen och började med rehabilitering, full av hopp och ambition. Men ungefär en månad efter min olycka körde en berusad förare in min pappas bil vilket fick oss att volta flera gånger. Efter det försvann hoppet om att få tillbaka rörligheten i min arm.

Kiana Clay After Motocross Accident
Ett foto från sjukhuset efter olyckan.
Truck After Accident
Det som blev kvar av min pappas bil.
Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att den sport jag älskar skulle göra så att jag inte längre kunde använda min arm.

Trots alla mina svårigheter har min skada aldrig fått mig att sakta ner. Jag lärde mig att skriva och rita med vänster hand och till och med spela Xbox med fötterna. Efter en sjuårsperiod bestämde jag mig för att börja köra igen. Det var ingen enkel prestation. Det svåraste för mig som idrottare vad gäller återhämtningen var att inte överkompensera för att jag inte använder höger arm. Jag kämpar fortfarande idag med balans och kronisk smärta från min nervskada. Jag kämpar med enkla saker som de flesta inte tänker på alls, som att ta på mig stövlar, spännen, blixtlås och bindningar.

Idag låter jag årstiderna diktera vad jag arbetar med. Eftersom alla sporter som jag utövar, förutom motocross, involverar en bräda, blir det verkligen en bra variation. Skateboard, snowboard, cykling, surfing ... de ger näring åt varandra. Jag tävlar fortfarande i motocross men numera prioriterar jag snowboardåkningen eftersom det finns fler möjligheter att göra en karriär inom den branschen. Lyckligtvis har samarbetet med Donna Carpenter och Burton Snowboards hjälpt till att göra snowboardåkningen mycket enklare.

Kiana Clay putting on Snowboard Boots
Tack vare Boa® kan jag snabbt dra åt mina boots för att få perfekt passform.
Kiana Clay Attaching Step On Bindings to Her Board
Jag kämpar med enkla saker som de flesta inte tänker på alls, som att ta på mig stövlar, spännen, blixtlås och bindningar.
Step On Binding
Step On har gjort det så mycket lättare att bara hoppa av liften och köra iväg.

Att arbeta tillsammans med Burtons innovativa prototypingenjör Chris Doyle och det snabba prototyp-teamet har varit en fantastisk upplevelse och ett stort steg framåt för mig och min snowboardåkning. Jag förklarar vilka svårigheter jag har med utrustning och de lyssnar. Burton har gjort min snowboardåkning och användning av utrustningen betydligt enklare. Jag var alltid den sista i teamet som kom upp på berget, eftersom det var svårt för mig att dra åt mina bindningar. Tack vare Step On® behöver jag inte krångla med remmar och spännen. Jag kan hoppa av liften och komma direkt upp på brädan. Nu lägger jag mycket mindre tid på att krångla med mina bindningar och mer tid på att öva på min åkning.

               
  •            
  •            
Nu lägger jag mycket mindre tid på att krångla med mina bindningar och mer tid på att öva på min åkning.

Mitt nästa mål är att tävla i Paralympics i Peking. Den internationella paralympiska kommittén har tagit bort min klass från spelen eftersom det inte finns tillräckligt med tjejer som tävlar i kategorin armproteser. Jag kämpar för att få tillbaka min klass, få den att växa, vara rösten och vara den första kvinnan som representerar USA för skador på de övre extremiteterna. Genom att tala öppet och uppmuntra fler kvinnor med armproteser att komma ut och tävla, hoppas jag att vi kan representera vår klass i fler tävlingar och i VM.

Där jag är idag på min resa skulle jag inte vilja att mitt liv såg ut på något annat sätt. Jag är tacksam för vad min funktionsnedsättning har visat och lärt mig – jag skulle inte vara den jag är idag utan den. Det har gjort mig ödmjuk och tacksam för det jag har, snarare än vad jag inte har.


SHARE