The Burton Blog

En guide till att hitta rätt storlek: Snowboardboots

Det kvittar om du har lång erfarenhet av snowboardåkning eller rustar dig för din första säsong: Dina boots kommer att avgöra kvaliteten på din upplevelse.

Precis som snöflingor är alla fötter olika. Vad som funkar för en person kanske inte funkar för dig. Det är viktigt att hitta rätt par boots för dina fötter, och att ta sig tid att prova på olika stilar och storlekar kommer att se till att dina fötter är glada hela säsongen.

Detta sagt finns det en hel del valmöjligheter. Hur ska man ens kunna börja staka ut alternativen? Låt oss hjälpa dig med några tips och riktlinjer från Burtons bootpassningsexperter.

Vad är din åkstil?

När du shoppar nya snowboardboots är den bästa utgångspunkten att utgå från din åkstil. Vilken typ av åkare är du? Burton tillverkar boots som passar olika nivåer och snowboardåkningsstilar, så identifiera din åkstil här nedan och kolla in vilka bootsmodeller vi rekommenderar.

Nina helps emma with her boots–Family_FW20FamilyShoot_AvoriazFR_GabeLHeureux_6423.jpg
Nina Kay (@ninakay) hjälper sin dotter Emma med sina Burton Mini-Grom snowboardboots.

Snowboardboots för nybörjare och mindre erfarna åkare

Dessa mjuka och förlåtande boots är perfekta för nya och blivande snowboardåkare som behöver mer flexibilitet medan de lär sig att svänga. De ger stöd i vrister och vader, där de mest belastade muskler behöver det som mest. Vissa av dessa boots kommer också med snabb snörningsteknik som gör det lättare att ta av och på dem.

AnnaGasser_lacing up_Austria EU_Blotto_5295.jpg
Anna Gasser spänner fast sina Limelight Boa®-boots.

Snowboardboots för park- och freestyleåkare

Om jibs och hopp är din smak rekommenderar vi vår serie park- och freestyleboots. Oavsett om du föredrar terrängparker eller urbana platser är freestyleboots generellt sett mjukare runtom med stöd i viktiga områden. Ett högkvalitativt foder ger komfort och dämpning för hårda landningar och stötar, medan olika snörningssystem gör det möjligt att skräddarsy en snävare eller lösare passform i booten.

RedGerard_burton ion boots_AustriaEU_GabeLHeureux_8616.jpg
Visa och berätta: Red Gerard är en stor fan av sina Burton Ions.

Snowboardboots för all-mountain eller freeriders

All-mountain och freerideboots är generellt sett mer responsiva än de andra två kategorierna ovan, som du ser här nedan ger mer stöd så att åkaren kan svänga snabbare och göra större hopp. Men det viktigaste med dessa boots är att de kommer med massor av komfortdriven teknik och FoU-innovationer, så att dina fötter förblir pigga efter långa dagar av åkning.

Välj ditt snörningssystem

Till skillnad från sneakers sträcker sig snörningen av snowboardboots utöver traditionella skosnören. På Burton har vi tre typer av snörningssystem så att du snabbt kan knäppa in (bokstavligen!) din önskade passform.

mens-photon-boot.jpg
Burton Photon Boa® snowboardboots för herrar

Boa®-snörning

Om du gillar snabb och enkel snörning rekommenderar vi att du testar Boa®-snörning. Med hjälp av ett reglage för att fästa snörningen tätare kan du mikrojustera tätheten på din boot utan att ta av dig handskar eller dra i varje enskilt snöre. Boa®-reglaget drar åt snörena jämnt över fötterna och är lika lätt att lossa på.


Womens-Boot-Mint-Blue.jpg
Burton Mint snowboardboots för damer

Speed Zone™-snörning

Om du gillar old school-snörning men vill ha något snabbare och mer effektivt kan du prova Speed Zone™-systemet. Speed Zone™ använder två dragband som gör att du kan lossa och dra åt de övre och nedre zonerna på din boots oberoende av varandra så att du kan få en mer anpassad passform.


mens-kendo-boot.jpg
Burton Kendo snowboardboots för herrar

Traditionell snörning

Om du föredrar en mera gammalmodig snörning av dina boots är traditionella snören vad du vill ha. De ger dig fullständig frihet att snöra på sig bootsen, om du till exempel föredrar det lite lösare vid plösen och nederdelen mera åtsittande. Den raka stilen med traditionella bootsnören gör dessutom dessa boots mera prisvärda när du behöver ta hänsyn till din budget.

Välj ett pris

Det är inte helt ovanligt att även priset spelar en roll. Men att investera i snowboardboots betyder inte nödvändigtvis att det dyraste paret är det bästa valet. Med priset stiger dock kvaliteten på materialen och tillämpad teknik. Denna teknik är ofta utformad med avancerade åkare i åtanke. Om du är ny på snowboard eller bara åker en vecka om året är det viktigt att hitta en boot som är utformad för din förmåga och dina behov, vilket ofta innebär att du tittar på några av de mer prisvärda alternativen i Burtons sortiment.

Hitta rätt passform

Grilo helps Emma get fitted_Family_FW20FamilyShoot_AvoriazFR_GabeLHeureux_6356.jpg
Marko Grilc (@grilo) hjälper Emma att prova sina boots.

Så du har hittat några bootmodeller som passar dina behov. Nu är det viktigt att hitta rätt storlek innan du provar dem. Din vanliga skostorlek är inte alltid densamma som din snowboardbootstorlek, så utgå inte från samma storlek som dina gymnastikskor. Låt butiksbiträdet mäta dina fötter och välj lämplig storlek att passa.

När du har valt ut några par från hyllorna, tar du på dig ett par riktiga snowboardsstrumpor. (Det vill säga: ingen bomull!) Ett par i ylle eller syntetmaterial är bäst för att få bort fukt och hålla fötterna torra och varma under åkningen.

Med din fot i booten, dra upp innerfodret så att det sitter tätt kring hela foten. Börja sedan med de yttre snörena och se till att de sitter åt, men inte för hårt, hela vägen längs foten. Om du är ny på snowboard, låt butiksbiträdet hjälpa dig så att du får rätt känsla.

Flex Test

Det är inte alltid uppenbart att veta om booten passar din fot eller inte. När du har snört på ett par, gör ett flextest genom att gå runt i butiken, gunga fram och tillbaka från klack till tå och ta 5-10 minuter på dig att gå igenom en mental checklista med krav. (Det är helt normalt att gå omkring i butiken och testa boots på snowboardavdelningen, så ta god tid på dig!)

Först och främst bör tårna knappt röra vid bootsens ände. Om de är trånga vid tån delen eller glider runt, be om en annan storlek. Om du dessutom känner något obekvämt direkt, så som tryckpunkter eller att något klämmer, kommer de förmodligen att bara bli obekvämare ute i backarna. Så be bara att få prova en annan stil eller storlek tills du hittar en som känns bekväm när du står normalt.


Tänk på att dina boots kommer att bli smidigare och mjukare ju mer du åker.

När du har hittat ett par boots som passar bra vid första intrycket, fortsätt med några fler varv i butiken. Om hälen glider uppåt, försök först den enklaste lösningen: dra åt snörena och försök igen. Men om vristen och hälen fortfarande känns för rymlig, prova en annan stil och/eller storlek. Lägg märke till hur de böjs. Är de för stela? För mjuka? Tänk på att olika boots är konstruerade för olika åkstilar, så välj ett par som passar din övervägande åkstil. Dina boots kommer att töjas ut och mjukas upp ju mer du åker, så håll även detta i åtanke.

Skräddarsy dem

Att lägga till en fotsula i din boot kan göra en stor skillnad för komforten under långa dagar, särskilt om du behöver stöd i hålfoten. Sanning är att alla behöver ett bra stöd i hålfoten. Oavsett om du är plattfot eller har en hög vrist, att att hitta rätt stödnivå hjälper dig att fördela trycket jämt över hela foten. Ett jämnare tryck ger mer studs i steget. Eller för att snacka snowboardspråk, mer pop i din ollie.

En investering i en bra fotbädd kan variera från 20 USD för inläggssulor som du köper direkt över disken till 200 USD för skräddarsydda inläggssulor, men ett antal specialiserade snowboardbutiker säljer halvanpassade inläggssulor som ger en grundläggande fotbäddsform som kan värmeformas i en vanlig ugn efter formen på din fot. Det är en prisvärd lösning för bra stöd.

Vill du testa ett par boots? Hitta en lokal butik nära dig som kan hjälpa dig att hitta rätt passform. När du väl har dina boots, ta en titt på vår mytomspunna storleksguide för att hjälpa dig hitta rätt brädstorlek för din snowboardingstil.


Har du några frågor? Ställ dem här nedan eller kontakta oss för att chatta med Burton Guide Team.


SHARE