The Burton Blog

Splitboarding 101: Den kompletta guiden för nybörjare

De bästa svängarna är något man måste övervinna - Splitboarding guide för nybörjare

Oavsett om du precis har börjat åka splitboarding eller om du är en erfaren offpiståkare som bara vill lära sig grunderna har du kommit till rätt ställe – Burtons Splitboarding 101. I den här guiden beskrivs några grunder för splitboarding, inklusive viktiga ordförrådstermer, en översikt över val av utrustning och installation samt några tekniker att tänka på innan man ger sig ut.

Kom ihåg: när det kommer till splitboarding kommer du att spendera 90 % av tiden åt att vandra uppför backarna, 5 % av tiden åt att krångla med utrustning och 5 % av tiden åt att åka ner för backarna. Lär dig att omfamna uppförsbackarna som en del av splitboardingupplevelsen, så kommer du aldrig att ha en dålig dag.

3_Terrain.jpg
Kom ihåg att du kan åka snowboard var som helst där det finns snö.

Den bästa terrängen för splitboarding

Inbounds Splitboarding

Splitboarding inom en skidort kombinerar all tillfredsställelse med att ta ut svängarna med bekvämligheten du får på en skidort: vandra uppför backarna, åk igenom några förberedda banor och ta sedan ett mellanmål och använd toaletterna i basområdet (beroende på COVID-19 naturligtvis). Höjda skidliftsbiljettpriser och lättare/billigare splitboardingutrustning har lett till att mängden personer som tar sig uppför berget till fots har ökat de senaste åren, och som svar på denna uppgång har semesterorter mestadels tagit sig an trenden och infört säkerhetspolicyer som inkluderar avgifter för att ta sig upp i backarna, begränsade dagar/tider för att ta sig uppför backarna eller utsedda uppförsbackar som kan användas.

Proffstips: Kontrollera alltid reglerna för att åka uppför backen på din destination innan du ger dig ut på ett splitboarding-äventyr inom skidortens gränser.

4_Terrain.jpg
Där allt började.

Splitboarding offpist

Splitboarding föddes i offpisten, och många åkare söker sig till ensamheten och förbindelsen med naturen som endast offpisten kan erbjuda. Dessutom hjälper det dig att komma bort från skidliftsköerna, jeansklädda skidåkare och långsamma zoner som finns på patrullerad terräng. Men att åka offpist är i sig riskabelt och bör endast utforskas av erfarna och kunniga åkare. Om du planerar att ge dig ut i offpisten, läs delen ”Varför du bör ta en lavinsäkerhetskurs och vad du kan förvänta dig” och hitta en kurs nära dig för att se till att du förstår de därmed sammanhängande farorna och hur du kan mildra dem.

Splitboarding 101: Vokabulär - Splitboardingtermer

Som alla subkulturer har splitboarding ett visst aktivitetsspecifikt tugg. Du vill inte heller ligga efter i konversationen, eller hur? Här är några splitboardingtermer för att hänga med i konversationen som bör hjälpa dig att beskriva vad du gör i backarna.

5_Vocab.jpg
Tour mode är nu aktiverat!

Bootpacking: När backen blir för brant för att ta sig upp på brädan måste åkarna kliva ur sina splitboards och vandra uppför backen genom att sparka sig upp längs med bergets sida och detta kallas bootpacking; dessa sparkar med fotfäste liknar trappsteg och låter åkare komma upp snabbt.

Sidehilling: Handlingen att röra sig över en kulle, parallellt med horisonten, där en splitboardsida är högre än den andra och kanterna används för att bibehålla greppet.

Touring: Touring är hela handlingen att ge sig ut och åka splitboarding i offpisten, inklusive att etablera en rutt, ta sig upp och åka ner.

Climbing bars: Climbing bars är vanligtvis integrerade i splitboardbindningar och används vid stigande branta sluttningar. När de är aktiverade (när de fälls upp) minskar dina climbing bars belastningen på vadmusklerna genom att höja fotens häl för att vara mer jämn med lutningen. Obs! De flesta climbing bars kommer i två olika höjdalternativ.

Climbing skins: Climbing skins (eller bara ”skins”) är en slags remsor gjorda av ett mattliknande plyschmaterial som används under splitboarding på vägen upp så att de enskilda delade skidorna kan glida framåt och samtidigt förhindra att de glider bakåt. Dina skins är vad som ger dig dragkraft, vilket gör det möjligt för åkare att ta sig uppför berget med delade skidor på fötterna. De är fästa vid basen på delade skidor med spännen och lim på nose/tail. Skins avlägsnas när du är uppe på toppen och viks på mitten (för att skydda limmet) innan de förvaras för att åka ner igen.

Stegjärn: Splitboardstegjärn är i stort sätt metallspikar som monteras på undersidan av splitboardbindningar och ger ytterligare grepp i uppförsbackar under isiga förhållanden eller i branta backar.

Pucksystem: Ett pucksystem gör att snowboardbindningar kan användas för splitboarding, både i touring-läge och downhill-läge. Splitboardspecifika bindningar kan integreras direkt med pucksystem, medan vanliga snowboardbindningar kräver en extra skena.

Skin track: En skin track är din rutt uppför berget som har etablerats på förväg (antingen av din grupp eller av en annan grupp). Att förbereda en skin track är både en konst och en vetenskap, och försöker alltid balansera säkerhet med effektivitet.

Splitboard: En splitboard är en snowboard som har delats upp i mitten (längs längden) så att varje halva kan användas oberoende som en skida för att ta sig upp för berget. En fabrikstillverkad splitboard har metallkanter på alla sidor för att förbättra kantgrepp när du är ute på en tour och integrerade climbing skins.

Splitboardbindningar: Nästan alla snowboardbindningar kan användas som splitboardbindningar med rätt pucksystem och adaptersats. Men splitboardspecifika bindningar (som Burton Hitchhiker) är vanligtvis mycket lättare och erbjuder direkt puck-systemintegration, snabbmonteringssystem och climbing bars.

Split hooks: Split hooks är utformade för att hålla ihop de två halvorna på en splitboard och ge torsionsstyrka (styvhet över brädans bredd).

Tip clips: Tip clips finns på splitboardbrädans nose och tail och låter de två halvorna av bräden ”låsas” samman när du åker ned för backen.

Transition: Transition är övergången från gång/tour-läge till downhill-läge (att sätta ihop splitboardhalvorna, montera om bindningar, kollapsa skidstavar och packa ihop allt för att åka) och tvärtom.

7_Noun.jpg
De gamla goa och pålitliga climbing skinsen.
8_Noun.jpg
Splitboardbindning: bekväm på vägen både upp och ner.

Splitboarding 101: Utrustning

Att komma igång med splitboarding kräver en investering i viss specifik utrustning. Vi rekommenderar åtminstone följande utrustning:

  • Fabrikstillverkad splitboard: Det kan vara ett roligt projekt att skapa din eget splitboard, men det ger helt enkelt inte samma prestanda (eller nöje). Hitta en storlek på din splitboard som den bräda du gillar att köra inbound, med hänsyn till vikt, åkstil och terräng.
  • Splitboardbindningar: Splitboardspecifika bindningar väger vanligtvis mindre och är mer intuitiva att använda. Ett annat alternativ är att använda ett par vanliga snowboardbindningar med lämplig split-adaptersats (puckar och skenor).
  • Bindningsmonteringssystem: Rent generellt ger ett pucksystem störsts flexibilitet för att montera bindningar men det finns andra alternativ.
  • Splitboardboots: De flesta snowboardboots kan användas som splitboardboots, men se till att de ger tillräckligt med stöd för att ta dig upp för berget utan att skava.
  • Touring skins. Touring skins krävs för uppstigningen, och kan köpas förskurna för en specifik brädmodell eller i en universell storlek som måste skäras till för att passa.
  • Hopfällbara stavar: Stavar är vitkiga för touring, ger extra balans och kraft för klättringen uppför. Leta efter skidstavar som kan fällas ihop och bli små nog för att passa in i din ryggsäck på vägen ner (som Burton x Black Diamond Compactor Poles).
  • En bekväm och pålitlig ryggsäck: Du kommer att bära all din utrustning för dagen i din ryggsäck, så se till att den sitter bra och ger tillräckligt med utrymme för vatten, snacks, lager och resten av dina 10 viktigaste saker.

De goda nyheterna? Om du börjar med splitboarding efter att ha åkt på semesteranläggningen bör du ha allt annat du behöver i ditt utrustningsskåp redan. När du åker på din tour vill du ha rätt underställ och ytterkläder för vädret, en hjälm och skidglasögon – och sist men inte minst, viljan att ge järnet.

6_GearLaydown.jpg
Att köpa ett fabrikstillverkat splitboardpaket är det enklaste sättet att få allt du behöver utan problem.

Splitboarding 101: Tekniktips för nybörjare

Det finns många nyanser som ingår i splitboarding som bara kan läras genom erfarenhet, men vi har sammanställt några tekniker som alla splitboardåkare bör följa.

Teknik innan touren

Öva på dina transitions. Var inte den där typen som får alla andra att vänta eftersom det är första gången du någonsin har provat din nya splitboardutrustning. Sätt på dig dina skins, ta av dem. Sätt på dig dina splitboardbindningar, ta av dig dem. Se till att du förstår hur tip clips fungerar och att de hopfällbara skidstavarna går att fälla ihop. Kom ihåg att du kan behöva utföra alla dessa uppgifter med handskarna på medan du ligger på en bergstopp någonstans.

Sätt på dina skins hemma innan du ger dig iväg. Att sätta dina skins på din splitboard hemma tjänar två viktiga syften: du kommer inte att glömma dem och du är redo att köra så fort du kommer ur bilen på parkeringsplatsen.

Teknik för att ta sig upp för berget

Hitta en rytm. Pusha inte dig själv för hårt (den första personen som spyr på vägen upp måste köpa den första omgången i baren) och fokusera på din andning.

Glöm inte hållningen, se till att den är bra. Undvik att gräva med och placera för mycket vikt över dina skidstavar när du tourar. Stå rakt upp med huvudet och axlarna centrerade över kroppen, detta hjälper dig att undvika trötthet.

Öva på god skin track-etikett i offpisten. Undvik att bootpacka i skin tracken. Gå en bit bort från skin tracken om du behöver gå på toa. Spela inte hög musik på skin tracken (om musik hjälper dig att hitta din rytm, överväg att ha en hörlur i ena örat för att samtidigt vara medveten om din omgivning). Tillåt snabbare åkare komma förbi på vägen upp. Och se alltid till att alla medlemmar i din grupp håller avstånd på skin tracken.

Välj metoder med lägre vinkel. Även om det innebär ett längre avstånd kommer att hålla en lägre vinkel nästan alltid att vara säkrare och effektivare. Medan kort och brant kan vara snabbare kommer du definitivt att spendera mer energi som annars kan användas på vägen ner.

Teknik för att ta sig ner för berget

Var inte rädd för att köra ner dina kanter i snön. Glöm inte att en splitboard egentligen är två mindre snowboards som är låsta tillsammans med bindningar; det kommer att kännas annorlunda att åka. Torsionsflexen kommer att vara väldigt annorlunda än en vanlig snowboard och du kan behöva hamra på kanterna för att de ska hålla. Börja långsamt och arbeta upp en fart steg för steg.

Teknik efter touren

Vårda dina skins. Erfarna åkare kan använda ett par skins i mer än fem säsonger; nybörjare som misslyckas med att vårda sina skins ordentligt har tur om de håller en hel säsong. Låt dina skinn torka helt innan du lägger bort dem och använd bara våra cheat sheets för säsongsförvaring.

9_Technique.jpg
Föreställ dig alla platser du kan åka på.

Allmänna tips om splitboarding och trick

Klipp ner dina skins långt från hunden. Om du har köpt trim-to-fit-skins och behöver klippa ner dem till rätt storlek, se till att du utför detta arbete utomhus eller någon annanstans där du inte får hundhår i limmet. Vi lärde oss detta genom x antal misslyckanden.

Packa med några extra skruvar. Med så många komponenter i en fullständig splitboardinstallation är det viktigt att ha reservdelar med dig om du tappar något och behöver utföra en akut riggkirurgi.

Se till att allt får plats i din ryggsäck. Extern utrustning kan fastna i träd och buskar i uppförsbackar och den ojämna svängvikten kan få dig att tappa balansen i nedförsbackar. Är det svårt för dig att få allt att få plats i ryggsäcken? Uppgradera till något större eller skär ner den utrustning du vill ta med.

10_Graduation.jpg
Det här kan vara du.

Splitboarding 101 slutförande av kurs

Nu när du känner till grunderna är det dags att ge dig ut och åka splitboard. Kom ihåg att varje expert på splitboardåkning en gång i tiden var en nybörjare. Du kommer förmodligen att trilla några gånger och kanske till och med får några blåmärken (inklusive på ditt ego), men till slut kan du glädja dig åt att ha förtjänat varje sväng.


SHARE