The Burton Blog

Powder Surfing 101: Hur man kommer igång med Burton Backseat Driver

Powder surfing (eller powsurfing) är sporten att åka på en bräda utan bindningar i nedförsbacke i snö utan att använda bindningar eller handtag. Powder surfing gör det möjligt för åkare att ”surfa” på snön och ger en känsla som liknar att surfa på havets vågor eller att luta sig in i en djup sväng på en snowboard (även i lössnö i trädgården!). På grund av närheten till andra brädsporter är powsurfing ofta extremt lätt att lära sig för både snowboardåkare, surfare, skateboardåkare och wakeboardåkare. Så oavsett om du anmälde dig till den här kursen bara för att lära dig lite mer om powsurfing eller om du letar efter specifik information om hur du kommer igång, kommer här en snabbguide med alla grunderna.

Spoiler: Du kommer att börja surfa pow. Och du kommer att älska det.

Surf3.jpg

En kort historik över Powder Surfing

Naturligtvis måste varje diskussion om powsurfingens historia börja med snurfing. Snurfing är fortfarande en unik och ursprunglig inspiration för snowboardåkning och tidiga Burton-prototyper (som Burton Backyard BBII 1978) baserades på snurferformer. Men när snowboardmaterial utvecklades på 1980-talet och bindningstekniken förbättrades blev bindningarna den primära metoden för att åka i sidled. Under de närmaste decennierna experimenterade många tillverkare (som Winterstick) med bindningsfria brädor. Och sedan 2009 började Burton producera powdersurfbrädan No Fish. Idag finns powsurfingbrädor tillgängliga i olika former, storlekar och material från ledande snowboardtillverkare som Burton och boutique-producenter. Faktum är att det finns en perfekt powsurfingbräda för alla typer av terränger, åkstilar och snö.

Powder Surfing-utrustning

En av tjusningarna med powsurfing är att det krävs väldigt lite specialutrustning för att komma igång. I stort sätt behöver du bara en bräda. Men i allmänhet föreslår vi några ytterligare föremål för att öka säkerhetsnivån och säkerställa maximalt nöje.

  1. Bräda: Välj en bräda eller gör din egen med Burton DIY Throwback Snowboard. Självklart är detta den viktigaste komponenten i hela upplevelsen, så se till att välja en bräda som uppfyller dina behov baserat på din åkstil och terrängen du planerar att åka i.
  2. En rem för brädan: Slipp se brädan lossna och flyga iväg. Det finns inga bindningar som håller dig ansluten till brädan så se till att ha med dig din rem som fäster den. Om du ger dig ut utan rem måste du i bästa fall vandra ner hela vägen för kullen. I värsta fall flyger brädan ner för ett stup och du ser den aldrig mer.
  3. Boots: Alla par pålitliga vinterboots fungerar för powsurfing, men en lösare boot ger maximal rörlighet i fotlederna. Tänk på en platt boot utan upphöjd häl och en stelhet som känns bra för dig.
  4. Rätt underställ: Kom ihåg att du spenderar mycket tid åt att gå runt innan du droppar, så det är viktigt att hantera kroppstemperaturen. Rätt underställ andas och transporterar ut svett medan du vandrar och ger sedan värmeisolering för att hålla dig varm på vägen ner.
  5. Ytterkläder: Att vara kall och blöt är det snabbaste sättet att förstöra en eftermiddag utomhus. En varm jacka, snowboardbyxor, vantar/handskar och skidglasögon är nyckeln till att hålla dig bekväm i vintertemperaturer.
  6. Hjälm: Burton rekommenderar alltid att du bär hjälm när du hoppar på en bräda, oavsett om du spänner fast bindningarna eller inte. Investera i en passande hjälm och ha för vana att bära den.

Obs! Powsurfingpurister håller vanligtvis med om att en powsurfingbräda är avsedd att åkas utan hjälp av ett handtag. Det är en viktig åtskillnad, men för den här diskussionens skull anser vi att lära sig att åka med ett handtag är ett bra sätt för nybörjare att göra sig mer bekväma i sporten.

Typer av powsurfingbrädor

Det finns i huvudsak två huvudtyper av powdersurfingbrädor: solida och skum. Varje typ är specifikt framtagen och konstruerad med olika material, men båda används i grunden för att åka i samma terräng.

Solida brädor

Solida powsurfingbrädor är konstruerade på samma sätt som traditionella snowboards med träkärnor och metallkanter. Solida powdersurfingbrädor är i stort sett kortare snowboards och kommer att flexa och kännas på ett liknande sätt när du åker. Det här är den vanligaste typen av powsurfingbräda på berget, med många anpassade hemmagjorda variationer. Burton Backseat Driver och Burton Throwback är två av de mest populära solida powsurfingbrädorna som för tillfället finns tillgängliga.

Skumbrädor

Skumpowsurfingbrädor är konstruerade på samma sätt som surfbrädor, med ett yttre lager i härdat fiberglas insvept runt en insida i skum. Skumpowsurfingbrädor flyter vanligtvis bättre på snö eftersom de väger mindre och ger i allmänhet en mer responsiv flex. Skumpowsurfingbrädor är ovanligare och kostar ofta mer på grund av materialet och komplexiteten i tillverkningsprocessen. Skumbrädor är det närmaste du kommer till att surfa på havets vågor när det gäller känsla och om det låter intressant rekommenderar vi att du tittar på Burton Family Tree Resonator. (Det är värt att notera att Varial Surf uteslutande arbetade med Burton för att producera denna bräda som aldrig tidigare tillverkats.)

Surf5.jpg

Var man kan åka

Om du precis börjar med powsurfing är en liten kulle i en lokal park ett bra ställe att börja på. Välj något som inte är för brant med massor av vidöppet utrymme, ett tillräckligt stort område att åka ner för och med en uppförsbacke som är lätt att ta sig upp för igen. Den lokala golfbanan är också ett utmärkt alternativ. Men i allmänhet bör din lokala vintersemesterort ge många alternativ med låg vinkel för att komma igång. Och kom ihåg att powsurfare inte är avsedda för hardpack eller groomers och kommer inte att fungera bra på mindre än någon decimeters djup mjuksnö (10 cm). Vi skickade nyligen ut några av våra medlemmar från Burtons crew för att testa några svängar med Backseat Driver på vårt lokala berg. Kolla in videon för att få lite inspiration.

Proffstips: Var en god granne. Kolla att det är lugnt med fastighetsägare innan du droppar. Om du planerar att ge dig ut offpist, läs lämpliga resurser för att se till att du förstår farorna med detta och hur du kan förebygga dem.

Grunder i powdersurfing

Att förklara powsurfing är som att förklara hur man cyklar: man kan skriva instruktionerna på 100 olika sätt men när allt kommer omkring behöver man i stort sätt bara plocka bort stödhjulen och lista ut det medan man åker. Men för att hjälpa dig att komma igång har vi sammanställt några grundläggande begrepp som nybörjare inom powsurfing bör känna till.

Hållningen är allt.

Den idealiska hållningen för powsurfing beror helt på snön, men i allmänhet bör din hållning vara ungefär i axelbredd med din bakfot, cirka 5‑10 cm från brädans tail. De flesta powsurfingbrädor har indikatorer som markerar ungefärlig fotplacering. Flytta din hållning framåt (mot nosen) för lättare fluffig snö och bakåt (mot tailen) för tätare hårdpackad snö. Om du inte har någon aning om vad din hållning bör vara, kolla in vår guide för att få till det först för en fullständig översikt över hur du kan få ordning på din ideala hållning.

Tänk dig att du åker skateboard.

Är du redo att droppa? Peka brädan nedåt och placera den på marken, gräv ner tailen i snön i en lätt uppåtgående vinkel (så att den inte börjar åka ner för backen utan dig). Därefter placerar du din bakre fot på brädan i ungefär den position du vill samtidigt som du håller din främre fot på marken för att bibehålla balansen. Håll sedan hela din vikt på din bakre fot och placera din främre fot på brädan i önskad position. När du är redo, flytta din vikt till din främre fot och låt brädan peka rakt i linje med nedförsbacken. Det ska kännas som att droppa på skateboard i en ramp.

Surf6.jpg

När du har lite fart i nedförsbacken, justera din hållning framåt eller bakåt på brädan för att plana ut brädan och uppnå perfekt flyt. Se även till att böja på knäna för att sänka tyngdpunkten och absorbera alla variationer som kan ligga under snön.

Lutningsvinkel och djup på snön har betydelse.

Om du inte har tillräckligt med lutningsvinkel kommer du inte att få upp den fart som krävs för att komma upp på toppen av snön. Om du har för mycket lutningsvinkel riskerar du att förlora greppet på sidorna. Bra powsurfingbackar för nybörjare är mellan 20–30 %, eller ungefär motsvarande blå backar på skidorter. När du känner dig bekväm med att droppa, göra några svängar och stanna, prova några brantare lutningsvinklar för svårare åkning och mer nöje. Men kom ihåg att snötyp, djup och densitet även bidrar till hur bra en powsurfingbräda presterar. Så medan en brant backe med djup, tät snö kan vara fantastiskt, kommer ett mindre brant backe med samma förhållanden göra att du inte kan få upp farten. Alla faktorer fungerar tillsammans och detta är den dynamik som de flesta bara kan räkna ut med erfarenhet.

Momentum är nyckeln.

Om du har varit uppmärksam så här långt har du förmodligen insett att hastighet är en viktig faktor i powdersurfing. Precis som med surfing och wakeboard är det viktigt att nå rätt hastighet för förhållandena, terrängen och upplevelsen.

Surf1.jpg

Avslutande anmärkningar om powder surfing

I årtionden har människor letat efter nya sätt att stå i sidled i bergen och powder surfing ett perfekt exempel på den utvecklingen: det är intuitivt, billigt och riktigt roligt. Avsaknaden av bindningar innebär att berget ligger precis under dina fötter och brädans float gör att du kan känna alla olika inslag i terrängen. Och eftersom det är så lätt att lära sig är det även ett utmärkt alternativ för de flesta nybörjare, även de som är helt nya inom brädsporter. Så även om deltagandet i powsurfing har varit relativt lågt kommer det sannolikt att växa i popularitet när nya generationer förälskar sig med att surfa på snön. Och sist men inte minst, det bästa med powsurfing är att du kan få till dina djupa svängar med bra flyt även om det bara är 10 cm snö. Den där lilla kullen på bakgården? Känns som bergen i Alaska. Tre bra åk? Allt du behöver för dagen. Ett helt varv från toppen till botten på en pow surfer? Livsomvälvande.


SHARE