The Burton Blog

Progression: De svenska snowboardåkarna trampar upp nya vägar i norr.

Det finns en växande community av kvinnor i Skandinavien som pushar snowboardåkning till nya nivåer.

Under det senaste decenniet har snowboardåkning för kvinnor i Sverige genomgått något av en renässans. I en bransch som tidigare märkbart saknade närvaro av kvinnor har det på senaste tiden dykt upp en stark grupp av kvinnliga snowboardåkare och branschexperter och i hjärtat av denna rörelse finns Progsession, ett snowboardprojekt för kvinnor, lett av den finska skateboard- och snowboardåkaren Marina Minetti under Svenska Snowboardförbundets paraply. Projektets uttalade mål är "att ge kvinnor en plattform som låter dem ta sin åkning till nästa nivå", och det här är historien om hur de har lyckats.

Vad är Progsession?

År 2013 lade Girlie, Europas ursprungliga camp för kvinnliga snowboard-, surf- och skateboardåkare ned verksamheten för gott. vilket lämnade tränaren och camp-arrangören Marina Minette utan jobb i sitt nya hemland Sverige. Ivrig att fortsätta sitt arbete med att främja kvinnors åkning, startade hon två kvinnliga TTR World Tour-evenemang men med delade känslor. Trots att det var det största inom den skandinaviska kvinnliga snowboardscenen vid den tiden, var det tydligt för Marina att det fanns lite stöd för kvinnliga åkare och evenemang från dem lokala föreningarna. Marina fann nu ett nytt syfte med sitt arbete.

Detta förändrades helt ett år senare när den legendariska Stefan Karlson blev sportchef på Svenska Snowboardförbundet och omedelbart bad Marina om hjälp med att återuppliva kvinnlig snowboardåkning. Under de första tre åren var hennes budget minimal, men den svenska scenens generositet och stöd säkrade Progsessions framtid med tre år av läger för tjejer på Svanstein. "Svanstein var en svensk variant av Baldface," minns Marina med glädje. "En gömd pärla med fantastiska trädåkningar och ett litet berg vid namn Mt. Pullinki."

Svanstein blev inkubatorn för Marinas vision om en nyskapande och modig kvinnlig snowboardscen och producerade en grupp på femton tjejer, som nu i slutet av tonåren och början av 20-årsåldern utgör kärnan i den kvinnliga snowboardåkningen i Sverige. "Framför allt skapade Progsession möjligheter", säger Lina Adams, Burtons nordiska chef "Det handlar inte bara om enstaka evenemang här och där; det är en resa där åkare kan vara med och känna sig stöttade när de utvecklas både som snowboardåkare och som individer."

Gif for blog.gif
Frida Berglund Progession
Swedish Snowboard Session
“Det är inte bara ett random event här eller där. Det är en resa som åkare kan följa med på och känna ett stöd medans dem växer som åkare såväl som individer.”
– Lina Adams - Territory Manager Scandinavia

Det handlar om att skapa en positiv plats

Ylfa Runarsdottir deltog också i lägren uppe i Svanstein och enligt Marina kunde man från dag ett se att hon skulle erövra världen med sin åkning. Hon är en otroligt talangfull åkare och förebild som vill dela med sig av sin energi och bidra till den lokala scenen. Ylfa coachar fortfarande på Progsession-läger när hon kan. "Jag har sett Ylfa jobba på Progsession-lägren, och det är det mest inspirerande jag har sett", säger Lina, som tillsammans med Hasi (tidigare Burton Europe TM) skrev kontrakt med henne för Burton Scandinavian-teamet 2020. "Hon låter inte en enda deltagare gå obemärkt förbi, oavsett om det är en nybörjare eller en blivande stjärna." Ylfa personifierar det som Progsession står för, enligt Lina: "En plattform där kvinnor får känna sig sedda, hörda och stöttade oavsett vart de vill ta sin åkning."

Enligt Ylfa handlar progsession om att skapa en plats där tjejer kan mötas, åka och utvecklas, utanför tävlingsmiljön. "Jag tror att det har varit särskilt framgångsrikt för de yngre tjejerna som kanske har varit den enda tjejen som åker i sin hemstad", säger hon. "Tillsammans får de mod att prova nya saker och pusha varandra att bli så bra som de möjligtvis kan, på ett genuint och hälsosamt sätt."

Att knyta kontakter och bygga relationer har också varit avgörande för Progsessions framgång, säger Ylfa: "Några av tjejerna är nu riktigt nära vänner och reser, tävlar, filmar och skapar sina egna vägar inom snowboardåkning tillsammans. Tjejerna har skapat så mycket utrymme för andra tjejer runt sina lokala backar och vart de än går genom att sprida sin entusiasm. Det känns som en enorm framgång för mig. Detta helhetsperspektiv är också avgörande för Marinas arbete: "Genom att bygga nära relationer och se individernas olika talanger hjälper vi till att bygga en mer jämlik snowboardvärld. Vårt uppdrag är att följa tjejerna på deras unika resa och hjälpa dem att hitta sitt eget syfte, vare sig det är som åkare, filmskapare, teamchef med mera.

“Tjejerna har skapat så mycket utrymme och pepp för andra tjejer i deras lokala backar som sedan smittar över till andra backar när dem åker vidare. Det känns som en total succé för mig.”
– Ylfa Rúnarsdóttir - Burton Team RIder
Ylfa var med och rippade under Progressions tidiga dagar
“Den svenska och nordiska scenen har växt till sig och blivit både större och tightare nu. En unik och öppen Community har växt fram.”
– - Marina Minette Progsession Founder

Progsession arrangerar olika evenemang under Sveriges långa vintersäsong och fokuserar på olika åldersgrupper och discipliner. Det sträcker sig från film- och fotoläger för mer erfarna tjejer till rail- och parkjams samt träningssessioner med trampolin och hoppbag. Det senaste lägret hölls i Funäsdalen i slutet av mars där över 40 tjejer deltog. "Det som imponerar mest på mig är dessa tjejer mellan elva och tretton år som körde de största hoppen i parken", berättar Marina. "De gjorde enorma treor, methods och andra mindre trick med olika grabs, allt väl utfört och med enorm stil!"

Standarden på åkningen har utvecklats mycket sedan de första lägrena, då Marina säger att de var tvungna att ha mindre hopp för deltagarna, och hon tillskriver en stor del av framgången till sitt team av tränare. "Det är åkare som jag har sett vara fantastiska med tjejerna och samtidigt är de mycket uppskattade i den svenska och nordiska snowboardscenen. Scenen är nu så mycket större och sammanhållningen har blivit något riktigt speciellt."

Progsession Women

Förutom lägren skapade Progsession, i samarbete med Burton, även en digital satsning kallad "Burton Press Play". Initiativet kom till för att övervinna isoleringen under COVID-lockdowns och, enligt Lina, "ge en dedikerad plattform som låter dem ta sin åkning till nästa nivå samtidigt som de bygger färdigheter och gemenskap. " Det var ett två månaders program med utmaningar varannan vecka under två säsonger som uppmanade åkarna att filma och ladda upp sina bidrag för att vinna priser och stärka gemenskapen inom kvinnlig snowboardåkning. "Att visa upp sig själva var så hälsosamt för scenen," fortsätter Lina. "Så många initiativ och grupper föddes efter dessa två vintrar och responsen vi fick var superpositiv, där till och med killarna visade FOMO."

Marina, Lina och Ylfa är alla glada och optimistiska inför både Progsessions framtid och den kvinnliga snowboardscenen i Sverige. "Jag vill inte bara se fler kvinnor på toppnivå inom åkningen", säger Ylfa, "utan jag skulle också älska att se fler kvinnliga fotografer, filmskapare och kvinnor som fattar beslut i branschen, arrangerar evenemang och skapar plattformar i den här gemenskapen." Lina håller helt med henne och tillägger: "När snowboardens andel nu ökar jämfört med skidåkningen hoppas jag att vårt arbete kommer att befästa en konsekvent stark representation av kvinnliga åkare från topp till botten, på de lokala backarna, de bästa skidorterna, tävlingsscenen och FILMNING." Hon erkänner att det fortfarande finns hinder att övervinna, som minskningen av kvinnliga åkare på professionell nivå, men som hon berättar för tjejerna på Progsession: "Snowboard är något de kan ta med sig genom hela livet. Om de gillar att rita som barn kanske de blir designers på snowboardföretag. Eller om matte eller skrivande är en styrka kan de arbeta inom finans eller kommunikation, osv. Vi behöver fler kvinnor på brädor och i styrelserummet (och på alla nivåer av roller). På Burton gör vi detta bra, men många varumärken kan ta efter."

Winter 2024 Camp Dates:

Progsession Camp - Kläppen: 15-18.10.23


Mystery Series - Kläppen 09.03.23

Progsession Camp - Funäs 20-23.3.23

Progsession Spring Camp in May @ TBD Location.


For sign up info head to the Progsession Instagram.

Nästa Progression camp kommer att hållas i början på Maj månad. Håll utkik här för mer information eller följ Progression på Instagram för att hålla dig uppdaterad.

Text By Danny Burrows


SHARE