The Burton Blog

Lära barn att åka snowboard

Att njuta av sporten du älskar med dina barn kan vara en oerhört glädjande upplevelse, men att lära barn att åka snowboard är både en konst och en vetenskap som kräver lika delar tålamod och takt. Lyckligtvis har Burton hjälpt föräldrar att få ut barn i backen under årtionden, och vi har sammanställt våra bästa rekommendationer så att du kan lära dig av våra misstag och ingjuta en livslång passion för snowboardåkning hos även de allra minsta.

Precis som med att lära barn vad som helst, finns det bokstavligen ett oändligt antal metoder för att lära barn att åka snowboard – men vårt system är baserat på år av förfining och kretsar kring fem huvudkoncept.

 1. Ha kul.
 2. Börja inomhus, avsluta utomhus.
 3. Håll dig varm.
 4. Investera i lektioner.
 5. Ge plats att växa.

Vi går igenom varje koncept och kopplar det tillbaka till några specifika rekommendationer som alla föräldrar kan använda. Hoppa gärna över om något av begreppen inte verkar relevant för dig och din familj.

Några anmärkningar om säkerhet: Det finns inneboende risker med snowboardåkning, och föräldrar bör alltid övervaka små barn när de står på brädan, såväl inomhus som utomhus. Det är också viktigt att utbilda barn i vad de ska göra i en nödsituation på en skidort (hur man får hjälp, var man hittar skidpatrullen, när man ska kontakta föräldrar). Och slutligen, Burton rekommenderar alltid att du bär hjälm när du åker snowboard.

1. Ha kul

Snowboardåkning är kul. Njut av tiden tillsammans med familjen och fokusera på det roliga, inte på aktiviteten. Barn lär sig i olika hastigheter, och de första intrycken kan ha en livslång inverkan på hur ett barn uppfattar en utomhusaktivitet. Om en förälder till och med är lätt irriterad över *en till* toarast eller pressar för hårt för att utveckla ett barn till mer avancerad terräng innan barnet känner sig bekväm, sjunker nivån på det roliga. Målet är att hitta komfortzonen och sedan gradvis utöka den i en takt som håller det roligt för alla. Låt snowboardåkningen vara en självstyrd upptäckt och barnen kommer att älska det hela livet.

Viktig lärdom: Jämställ backen med att ha kul, alla gånger.

Burtons rekommendationer:

 • Förvara alla barnens utrustning på ett ställe så att du inte glömmer någonting, och be barnen hjälpa till att få ihop utrustningen och lasta bilen på morgonen.
 • Bli uppspelt vid åsynen av backen (oavsett förhållanden, parkering eller folkmassor).
 • Ta dig tid att rusta upp dig. Frustration på morgonen kan sätta stämningen för hela dagen.
 • Gör lekar uppe i backen (följ ledaren, bollpass, rid som ett djur) för att hålla barnen engagerade.
 • Ta många raster. Ta många raster. Ja, vi sa det två gånger.
 • Backe = varmchoklad. De värsta dagarna i backen kan vanligtvis fixas med varmchoklad, och om du kämpar för att få draghjälp med aktiviteter på backen kan du lära dina barn att varje resa dit inkluderar varm choklad (eller annat mellanmål som de föredrar), och snart kommer de att vara sugna på helgäventyr. Kom ihåg att ett hungrigt barn är ett grinigt barn.
 • Visa äkta glädje över dagens aktiviteter från det ögonblick du lämnar huset till det ögonblick du kommer hem.
 • Ställ många frågor – innan dagen börjar, under åket, i stugan, i hissen och tillbaka hemma vid slutet av dagen – och lyssna verkligen på svaren. Ta reda på vad ditt barn gillar och ogillar, vad som är svårt eller lätt, vad som är skrämmande eller läskigt, och ta sedan med dig denna feedback för kommande tillfällen.
 • Förlika dig med det faktum att du kommer att ha bra dagar och dåliga dagar. Men se alltid till att lyfta fram den roliga delen av dagen, även om det bara var 10-minuterspromenaden tillbaka till bilen.
getting-started-teaching-kids-to-snowboard-taking-a-break.jpg

2. Börja inomhus, avsluta utomhus

En av de mindre intuitiva lärdomarna vi har lärt oss under åren är att lära barn att åka snowboard inomhus först, vilket är ett bra sätt att komma in i sporten. Det är inte bara en trevlig och säker miljö, känslan av säkerhet som kommer från att vara i ett välbekant utrymme kan faktiskt förbättra att ta in grunderna för snowboardåkning. Som en extra fördel undviker du de typiska distraktionerna för snowboardåkning i backen såsom väder (”jag fryser”) och andra åkare (”varför har den där mannen skägg?”).

För att göra detta ännu enklare för föräldrar har Burton utvecklat en serie med ungdomsprodukter som är idealiska för nybörjare, inklusive Handlebar/Burton Riglet Snowboard/Burton Hover Cover-kombo.

När barnen har en grundläggande förståelse för snowboardåkningens metodik, ta dem till nästa steg utomhus. Och istället för en helt ny och främmande känsla av att stå i sidled, kan nu grunderna som lärts inomhus tillämpas utomhus.

Viktig lärdom: Lär ut grunderna i ditt bekväma varma vardagsrum och fortsätt sedan till naturen.

Burtons rekommendationer:

 • Titta på nybörjarsnowboardvideor tillsammans.
 • Lär barn hur man ramlar av en snowboard inomhus med kuddar och filtar.
 • Bygg en Riglet-park inomhus så att barnen kan ta reda på grunderna och få självförtroende.
 • Bygg en Riglet-park utomhus så att barnen kan bygga vidare på de färdigheter de utvecklat inomhus.
 • Tillbringa lite tid på snowboarden på gården hemma och bara lek.
getting-started-teaching-kids-to-snowboard-start-indoors-finish-outdoors.jpg

3. Håll dig varm

Det snabbaste sättet att förstöra en dag i snön är att vara kall och blöt. En av de enklaste sakerna du kan göra för att ta bort problemen i processen med att lära barnen snowboardåkning som förälder, är att se till att barnen är säkra och bekväma medan de tillbringar tid ute i kylan. Lyckligtvis är detta koncept ganska okomplicerat och handlar verkligen om korrekt planering med väder och utrustning. Så när du är redo för en hel dag i backen med dina barn, se till att du är förberedd.

Viktig lärdom: Varm = kul.

Burtons rekommendationer:

 • Se till att barnen har ordentligt passande ytterkläder, inklusive ungdomsjackor, snowboardbyxor för ungdomar och handskar/vantar.
 • Underskatta inte vikten av handvärmare, även under milda dagar. Använd två handvärmare per vante vid behov.
 • Kolla vädret och må inte dåligt över att skjuta upp utflykter när prognosen kräver minusgrader (vilket vanligtvis betyder isiga förhållanden ändå – inte särskilt barnvänligt).
 • Packa och bär en väska som innehåller extra torra kläder, strumpor och handskar/vantar (och snacks, solskyddsmedel och näsdukar) för att se till att du kan lagra upp eller ner beroende på hur alla mår under dagen.
 • Planera att ta många raster. Även med totala förberedelser är det viktigt att notera att du förmodligen fortfarande kommer att tillbringa mycket tid på att inte åka snowboard, så var inställd på det i förväg och ingen kommer att bli upprörd.
getting-started-teaching-kids-to-snowboard-stay-warm.jpg

4. Investera i lektioner

Professionella snowboardinstruktörer är utbildade för att utveckla de färdigheter som utgör grunden för korrekt teknik. Och även om föräldrar som har åkt snowboard i åratal kan känna sig kvalificerade att instruera sina barn, har psykologin att lära av någon annan visat sig öka lektionsmaterialets effektivitet.

På en familjedag i backen kan dessutom en lektion erbjuda lite andrum för föräldrar som vill utforska lite brantare terräng eller ta en vuxendryck i stugan. Och när ni träffas efter lektionen, bli inte förvånad om ditt barn vill ”visa upp” några nya färdigheter som de precis har tagit till sig.

Och slutligen, en av de viktigaste fördelarna med att investera i en snowboardlektion för barnen är att den låter dem träffa andra barn i samma ålder och kompetensnivå. Dessa vänner kan förvandlas till vanliga åkpartners efter lektionen och därefter.

Viktig lärdom: Lektionerna är värda investeringen.

Burtons rekommendationer:

 • När ditt barn känner sig bekväm med grunderna i snowboardåkning, schemalägg en grupplektion med en certifierad professionell instruktör. Leta efter paketerbjudanden som inkluderar ett liftkort.
 • Ge ditt barn utrymme. Lita på instruktören och låt ditt barn uppleva lektionen på egen hand.
getting-started-teaching-kids-to-snowboard-lessons.jpg

5. Ge plats att växa

I allmänhet rekommenderar vi att du tillbringar större delen av de första dagarna i backen och bara leker – inga lektioner, ingen agenda. Ge dem möjlighet att komma på några saker på egen hand och skapa en rytm som känns bra. När de väl har fastnat är din primära roll som förälder att fortsätta inspirera dem att pressa sig själva och förse dem med verktygen som de behöver (utrustning, tillgång till backen) för att fortsätta utveckla sina förmågor.

Viktig lärdom: Stöd dina barn medan de utvecklas i sin egen takt.

Burtons rekommendationer:

 • Låt barnen välja pisterna. Även om det betyder samma trädspår. Varenda. Enskilda. Åk.
 • Åk flera varv i liften som går över parken för att visa barnen vad de kan göra i framtiden.
 • Åk tillsammans så ofta du kan och låt dem utvecklas sig och åka med vänner när de är redo.
 • Uppgradera utrustning efter behov medan barnen växer. Kolla in hela sortimentet av snowboardutrustning för ungdomar från Burton och delta i ett community-byte för att se till att utrustningen du växer ur fortsätter att leva vidare.
getting-started-teaching-kids-to-snowboard-exploring.jpg

Ett exempel på lektionsplan för nybörjaråkare

För föräldrar som är intresserade av att utveckla mer robusta färdigheter hemma på bakgården eller utan professionella lektioner är denna sex veckor långa lektionsplan – som fokuserar på att stegvis bygga nödvändiga grunder – ett bra ställe att börja.

Vecka 1: Balans

Använd en Burton Riglet-rulle, dra ditt barn runt i vardagsrummet eller gården och använd hinder som uppmuntrar till rörelse på brädan.

Vecka 2: Skateåkning

En underskattad färdighet, att åka skate med en fot fastspänd och en fot utan fastspänning är bra för att bygga självförtroende på brädan och kommer att hjälpa barn att bygga upp andra färdigheter senare (som att gå av och på en stollift).

Vecka 3: Stanna

Under vecka tre, fokusera på några grunder i utförsåkning, t.ex. att stanna. Använd en liten öppen yta med minimal lutning och fokusera på större brädrörelser som påverkar start och stopp.

Vecka 4: Svänga

Nu när ditt barn förstår hur man stannar, gå till en lite brantare backe och arbeta på svängarna på tå- och hälsidan eller det fallande lövet.

Vecka 5: Viktöverföring

Nya snowboardåkare kämpar ibland med att flytta sin vikt felaktigt från fot-till-fot när de åker, detta skifte gör att tyngdpunkten förändras och kan göra det svårt att hålla en kant. Hjälp ditt barn att starta, stanna och svänga samtidigt som de håller kroppen låg och centrerad över mitten av brädan.

Vecka 6: Kantkontroll

Lägg ihop alla lärdomar.

Slutliga tankar om att lära barn att åka snowboard

Som du säkert har insett fokuserar våra rekommendationer på tålamod, beredskap och att ha kul. Men det finns ytterligare en superviktig faktor som sammanför alla dessa rekommendationer: var kreativ. Bara du som förälder vet vad som kommer att få resonans hos ditt barn och ge motivation för att njuta av snowboardåkningen. Prova olika saker och fokusera på vad som fungerar för dig och din familj, men kom ihåg, ibland kommer saker helt enkelt inte att fungera och ni kommer inte ens upp på kullen.

Och det är okej eftersom det alltid finns en nästa gång. Håll bara fast vid detta och lär dina barn hur de kan få en bra koppling till backen, och en dag kommer du snart att höra de magiska orden: ”Kan jag få åka en gång till?!”

getting-started-teaching-kids-to-snowboard-family.jpg

SHARE