The Burton Blog

Snowboardguide: Camber vs Rocker vs Flying V vs Flat

Snowboardguide: Camber vs Rocker vs Flying V vs Flat

Rocker eller inte rocker, det är frågan. Svaret hittar du i Burtons snowboardguide. Oavsett om du ska skaffa en ny bräda eller bara vill veta mer om olika profiler är det här rätt sida för dig. Den här guiden går igenom allt du behöver veta om snowboardprofiler (brädans böjning), inklusive rockerns historia, en översikt över vanliga rocker/camber/hybrid-profiler samt vilken typ av åkning varje profil passar bäst för.

Läs guiden för att ta reda brädprofilernas olika egenskaper. Därefter kan du väga in dina personliga preferenser för att skaffa rätt bräda för dig och din åkstil.

Om utvecklingen av snowboards med rocker

I början av 80-talet åkte snowboardåkare nästan bara puder i backcountryn, eftersom de flesta skidorterna inte tillät snowboardåkning. Det ledde till att de första brädorna hade platta belag som gjorde det enkelt att åka i djup snö. Men när allt fler orter började tillåta snowboardåkare i slutet av 80-talet och de började åka i preparerade backar blev det tydligt att platta belag inte var optimala för alla förhållanden.

Snowboardtillverkare började experimentera med brädprofiler för att ge bättre åkning i olika typer av terräng. Genom att efterlikna tävlingsskidor skapade de brädor med en uppåtböjd form mellan nosen och tailen, vilket gav mer kontakt på hårdpackad snö. Därmed var den första camber-snowboarden född. Kort därefter skapades även den första rocker-snowboarden genom att vända på formen mellan nosen och tailen.

Sedan dess har Burton ägnat mycket tid åt att utveckla och testa flera olika rocker/camber/flat/hybrid-snowboards. Idag finns det snowboards för varje åkare samt för alla typer av terräng och förhållanden.

Typer av snowboardprofiler

När vi pratar om snowboardprofiler menar vi snowboardens form sett från sidan (dess böjning eller spann). En snowboard har vanligtvis en av följande profiler: rocker, camber eller platt. Men en snowboard kan även ha flera olika typer av profiler. Det kallas för en hybridprofil. Och även om det finns flera andra egenskaper som påverkar hur det är att åka på en snowboard (sidecut, flex, taper, effektiv kantlängd, nos/tail-radie, shape, etc.) är brädans profil en av de viktigaste egenskaperna.

Den här guiden går igenom åtta vanliga snowboardprofiler.

 1. Snowboards Flat Top™
 2. Snowboards Flat Top™ directionnels
 3. Snowboards à cambre
 4. Snowboards à cambre PurePop
 5. Snowboards à cambre directionnels
 6. Snowboards rocker
 7. Snowboards Flying V™
 8. Snowboards Flying V™ directionnels

Pro tip: Ett enkelt sätt att se brädans profil är att lägga den på ett platt golv.

1: Flat Top-snowboard

Flat Top Snowboard har ingen camber eller rocker mellan bindningarna. Den här platta profilen gör brädan stabil och förutsägbar.

rocker-snowboard-guide-flat-top.png

Typer av åkning

 • Brädor med platt profil har ett mjukare flex och är bra för nybörjare och medelåkare som vill ha en lättåkt bräda för att utvecklas.
 • Parkåkare föredrar ofta brädor med platt profil eftersom det ger brädan ett konsekvent flex som passar bra för att jibba.

2: Directional Flat Top-Snowboard

Directional Flat Top Snowboard har ingen camber eller rocker mellan bindningarna, men de har rocker i nosen. I djup snö ser profilen till att nosen flyter upp och att tailen sjunker ner, vilket ger mer responsivitet och stabilitet.

rocker-snowboard-guide-directional-flat-top.png

Typer av åkning

 • Snowboards med Directional Flat Top-profiler passar perfekt för freerideåkning i puder och lössnö.
 • All mountain-åkare har ofta en Directional Flat-bräda i sin quiver för åkning i varierande förhållanden.

3: Camber-Snowboard

Camber Snowboard är böjda uppåt mellan bindningarna. När brädan trycks ner eller böjs ”snappar” den tillbaka till sin ursprungliga form. Det skapar energi som kan användas för ge bättre kantgrepp.

rocker-snowboard-guide-camber.png

Typer av åkning

 • Snowboards med camber-profil är vanligtvis bra för alla åkare och åkstilar.
 • Aggressiva åkare föredrar vanligtvis camber-brädor eftersom de är bra för carves i hög hastighet och ger en ”poppig” känsla mellan svängarna.
 • Parkåkare gillar ofta camber-snowboards eftersom profilen ger bra kantkontroll och ett ”snappigt” flex för precision när man hoppar, åker halfpipe och jibbar.

4: PurePop Camber-Snowboard

PurePop Camber Snowboard är designade med Burtons egen hybridprofil där brädan är böjd uppåt mellan bindningarna och har små platta ytor vid kontaktpunkterna vid nosen och tailen. Cambern slutar innan kontaktpunkterna och de platta ytorna mjukar upp brädans ”poppighet”. Det motverkar kanthugg mellan carves eller när man ska snurra på ett hopp.

rocker-snowboard-guide-purepop-camber.png

Typer av åkning

 • Snowboards med PurePop Camber-profil är perfekta för åkare på medelnivå som vill börja med camber-brädor.
 • Äldre och mer avancerade åkare med knä- eller höftproblem föredrar ofta PurePop Camber-brädor, eftersom de ger en liknande känsla och kontroll som vanliga camber-brädor men också mer förlåtande åkning från kant till kant.

5: Directional Camber-Snowboard

Directional Camber Snowboard är böjda uppåt mellan bindningarna, men stancen är flyttad bakåt mot tailen och den främre delen av uppåtböjningen slutar innan nosens kontaktpunkt.

rocker-snowboard-guide-directional-camber.png

Typer av åkning

 • Snowboards med Directional Camber-profil är bra för åkare som gillar puder.
 • All mountain-åkare har ofta en Directional Camber-bräda i sin quiver för åkning i varierande förhållanden, eftersom den platta ytan vid nosen även är bra för carves på hårdpackad snö.

6: Rocker-Snowboard

Rocker-snowboards är böjda nedåt mellan bindningarna, med upphöjd nos och tail. Profilen mjukar upp brädans sidecut när man åker på kant för att möjliggöra djupa carves. Snowboards med rocker beskrivs ofta som lösa och lekfulla, eftersom brädorna redan är böjda och inte lagrar lika mycket energi mellan övergångar.

Terminologi: Profilen kallas även för ”reverse camber” eller ”omvänt spann”, men vi använder ”rocker” för att uppmärksamma inflytandet från surfbrädor.

rocker-snowboard-guide-rocker.png

Typer av åkning

 • Snowboards med rocker-profil passar för puderåkning i lägre hastigheter och för all mountain-åkare på medelnivå.
 • Snowboards med rocker är bra för åkning på slasksnö.
 • Rocker-snowboards ger vanligtvis mindre precision och stabilitet på hårdpackad snö (jämfört med camber-profiler).

7: Flying V-Snowboard

Burton Flying V Snowboard har en hybridprofil med rocker mellan bindningarna och små ytor med camber under bindningarna. Rockern ger brädan en lös känsla och lyfter upp nosen och tailen medan cambern ger extra kantgrepp på hårdpackad snö.

rocker-snowboard-guide-flying-v.png

Typer av åkning

 • Snowboards med Flying V (eller Hybrid Rocker/Camber) är perfekta för åkare som vill åt lekfullheten hos rocker men också mer responsivitet från kant till kant.
 • Parkåkare kan gilla Flying V-brädor tack vare balansen mellan lekfullhet och kantgrepp när man svänger eller poppar från hopp.

Pro tip: Du hittar brädor med rocker/camber-hybridprofiler från många av de stora snowboardtillverkarna, men tänk på att namnen skiljer sig åt.

8: Directional Flying V-Snowboards

Directional Flying V-snowboards är hybridbrädor med camber vid tailen och rocker vid nosen. När du trycker ner bakfoten åker nosen upp eftersom energi överförs över brädan. Det gör brädan lättåkt i puder.

rocker-snowboard-guide-directional-flying-v.png

Typer av åkning

 • Snowboards med Directional Flying V är perfekta för åkare som vill ha en lättåkt puderbräda.
 • Avancerade åkare kan lägga till en Directional Flying V-bräda till sin quiver eftersom brädan ger en unik känsla i puder.

Vilken brädprofil är rätt för mig?

Som med det mesta inom snowboardåkning finns det egentligen inte en "korrekt" brädprofil för en viss åkare, utan det handlar mest om dina preferenser och vad du gillar. Prata med dina vänner, testa ett par olika alternativ på ditt berg eller kontakta våra Burton Guides om du fortfarande har svårt att bestämma dig för vilken brädprofil som är rätt för dig.


SHARE