The Burton Blog

Slipa och valla en splitboard – 10 tips

Att lära sig att valla och slipa en splitboard på rätt sätt en viktig färdighet som alla splitboardåkare bör bemästra oavsett om de är nybörjare på utstakade pister eller specialister offpist.

Det är inte bara smidigare och snabbare att åka en väl slipad och vallad splitboard, regelbundet splitboard-underhåll garanterar också säkerhet och tillförlitlighet när det är som viktigast. Att valla och slipa en splitboard liknar som tur är att valla och slipa en vanlig snowboard, så de som planerar att göra detta hemma borde redan ha de grundläggande kunskaperna och verktygen.

I den här guiden kommer vi att gå igenom hur man vallar och slipar en splitboard, inklusive när man ska valla och slipa och lossa på kanterna, hur man vaxar en splitboard och lite allmänt underhåll av splitboard och splitboardbindningar. Det är även värt att notera att rekommendationerna i den här guiden är specifika för fabrikssplitboards med metall på insidan om inte annat anges.

Hur ofta bör du valla och slipa din splitboard?

Detta beror mestadels på personliga preferenser, men vi rekommenderar att du vallar och slipar din splitboard åtminstone efter var tredje användning och i början och slutet av säsongen. Detta sagt, om du regelbundet åker på stenig terräng eller mindre djup snö offpist kan du överväga att valla och slipa oftare.

En annan faktor att väga in i frågan är vädret. Vaxer är främst utformade för att vara mest effektiva inom specifika temperaturintervaller, så om du planerar att åka under en varmare period och för närvarande kör ett kallvädersvax kan du överväga en snabb justering (eller vice versa).

Tune22.jpg
En bra inställning gör att du kan slappna av. Att vaxa din splitboard blir mer meditativt ju oftare du gör det.

Så här ställer du in en splitboard: underhåll av kanterna

Den typ av terräng som du åker på (pister vs offpist) dikterar vanligtvis hur vassa dina kanter bör vara, men i allmänhet ska ytterkanterna vara vassa och de inre kanterna mindre vassa. Det gör att du kan utnyttja dina inre kanter på vägen upp för backen och minska sannolikheten för att insidan ska fastna i nedförsbacken.

Kom även ihåg att kantslipning tar bort små mängder metall så om du slipar dem för mycket kan det med tiden leda till en bredare öppning mellan de enskilda skidorna – så var försiktig. När du väl är nöjd med hur vassa dina kanter är handlar det främst om att hålla dem fria från små hack och rost.

Att slipa splitboard-kanter: En guide steg för steg

Att slipa splitboard-kanter är ganska enkelt för alla som har slipat en vanlig snowboard, men med de inre kanterna finns det några extra saker att tänka på. Följ den här enkla guiden steg för steg för att få dina splitboard-kanter precis som de ska vara.

Tools1.jpg


Verktygen :

 • Handduk
 • Gummisten
 • Filguide (eller slipverktyg för kanter)
 • Fil
 • Skruvstäd

Stegen :

 1. Börja slipa bort det värsta kanterna
 2. Arbeta dig igenom brister
 3. Börja slipa
 4. Slipa ner kanterna

1) Börja slipa bort det värsta kanterna

Dela upp din splitboard i två skidor (touring-läge) och ställ in varje skida separat. Placera skidan på ett säkert sätt i dina skruvstäd och se till att det inte finns något utrymme eller lösa delar som kan orsaka problem. Dra sedan försiktigt fram filguiden längs med ytterkanten (från nose till tail) med långa, släta rörelser. Fokusera på att bli av med stora hack. Upprepa vid behov processen för insidan. Upprepa processen för den andra skidan.

Avsluta detta steg genom att föra en fuktig handduk längs med alla kanter för att ta bort eventuella kvarvarande metallspån.

Tune46.jpg
Det kanske verkar lockande. men du ska INTE äta din gummisten.
Tune48.jpg
Känn efter om det finns några brister efter varje pass.

2) Arbeta dig igenom brister

Med skidan säkert placerad i skruvstädet, för gummistenen längs med hela ytterkanten 3–5 gånger. Du kommer att känna stenen ta bort de mindre bristerna, upprepa på insidan. Byt till den andra skidan och utför samma uppgift.

3) Slipa kanterna

För att slipa de yttre kanterna, håll kantslipverktyget plant mot splitskidan så att metallfilen ligger i jämnhöjd med kanten. För sedan verktyget från nose till tail längs med kanten 3–5 gånger med långa, släta drag. Det är osannolikt att de inre kanterna behöver slipas ytterligare, men om du vill kan du anpassa dem efter dina personliga preferenser.

Tune41.jpg
Tillräckligt vasst för att riva upp lite is i skidbackarna.

4) Slipa ner kanterna

Det är viktigt att slipa ner splitboardkanterna för att anpassa dem för avsedd terräng och förhållanden. För ytterkanterna är det vanligt att slipa ner kontaktpunkterna så att de gör så att du fastnar mindre i snön i nedförsbackarna. När det gäller innerkanterna är det vanligt att slipa ner brädans längd något.

För att slipa ner kanterna, håll metallfilen mot kanten i olika vinklar med medelhögt tryck och dra fram och tillbaka längs den zon du vill slipa ner. Om du roterar filen mellan dragen skapas den avrundade kanten som vi siktar på. Försök att slutföra din slipning i så få drag som möjligt för att minska mängden metall som tas bort (vanligtvis 4–6 slag).

Proffstips: Slipa hela insidan av kanterna förutom en kort sektion precis under där dina fötter är placerade i touring mode för att skapa ett tillförlitligt grepp när du åker sidledes över berget.

Tune32.jpg
Vad är mer kliché än ett foto av någon som vaxar sin bräda och texten ”wax on, wax off”?

Att waxa splitboards: En guide steg för steg

En slät bas är en snabb bas. Det är normalt med mindre slitage på splitboarden och för det mesta är ett nytt vax allt du behöver för att hålla dina svängar mer lätta att sätta. Kolla om det finns synlig smuts, kåda eller oljor på splitboardens undersida. Leta även efter torra områden, som ofta först visas längs kontaktpunkterna. Om du upptäcker några av dessa problem är det förmodligen dags att vaxa din splitboard.

Verktygen :

 • Skrapa
 • Iron
 • Snowboardvax
 • En skurdyna som Scotchbrite (eller en vaxborste)
 • Skruvstäd

Stegen :

 1. Börja slipa bort det värsta kanterna
 2. Förbered dig för vaxning
 3. Lägg på lite vax
 4. Skrapa av vaxet
 5. Putsa försiktigt
Tune37.jpg
Börja alltid med att torka av kanter och basen innan du vaxar.

Steg 1: Börja slipa bort det värsta kanterna

Dela upp din splitboard i två skidor (touring-läge) och ställ in varje skida separat. Placera skidan på ett säkert sätt i dina skruvstäd och se till att det inte finns något utrymme eller lösa delar som kan orsaka problem. Dra sedan försiktigt fram filguiden längs med ytterkanten (från nose till tail) med långa, släta rörelser. Fokusera på att bli av med hack. Upprepa vid behov processen för insidan. Upprepa processen för den andra skidan.

Steg 2: Förbered dig för vaxning

Torka sedan av basen på varje splitskida med en ren trasa och lite citrusbaserat rengöringsmedel för att avlägsna smuts, slaggprodukter och spån. Detta är ett viktigt steg som ofta förbises men kan avsevärt förbättra en splitboardbas förmåga att absorbera vax.

Tune30.jpg
Smält det.
Tune29.jpg
Sprid sedan ut det.

Steg 3: Lägg på lite vax

Vi rekommenderar ett vaxspecifikt järn för att bättre kontrollera smälttemperaturen, men alla började vi som fattiga snowboardluffare som använde strykjärn för kläder och kan intyga att de fungerar bra. Observera att de flesta vaxer anger en rekommenderad temperatur för strykjärnet på förpackningen, men om du är osäker är det bäst att börja med medelvärme.

Håll strykjärnet något vinklat ungefär fyra tum ovanför splitboardbrädan, tryck ett vaxstycke mot botten av strykjärnet och låt det droppa över basen. Rör dig från tip till tail, droppa vax jämnt för att täcka större delen av basen.

Därefter placerar du strykjärnet direkt på splitboardskidans botten och börjar sprida vaxet med jämna, konsekventa drag. Fortsätt sprida ut vaxet tills hela basen är täckt, från kant till kant och nose till tail. Om du hittar områden som inte är täckta eller extremt torra kan du lägga till ytterligare några droppar vax efter behov. Håll aldrig strykjärnet på ett ställe för länge för att undvika att skada brädans botten.

När basen på den första skidan är helt täckt, byt ut den mot den andra splitskidan och upprepa processen. När båda skidorna är helt täckta, låt vaxet torka och svalna lite (lite varmt vid beröring är bäst).

Tune13.jpg
I vår verksamhet kallat vi detta ”the money shot”.

Steg 4: Skrapa av vaxet

Dubbelkolla att din splitboardskida sitter säkert i skruvsträdet och fortsätt sedan genom att börja skrapa av vaxlagret. Arbeta dig fram från nose till tail, tryck lite lätt något vinklat och skrapa i överlappande, kontinuerliga drag tills det inte finns något synligt vax kvar. Glöm inte att ta bort eventuellt vax som kan ha täckt kanterna (vissa skrapor har en liten skära för detta). Upprepa processen på den andra splitskidan.

Proffstips: Se till att helt skrapa bort allt vax, om det finna vax kvar på basen kan det påverka hur bra limmet på dina climbing skins fungerar.

Steg 5: Putsa försiktigt

Avsluta sedan vaxningen med att gnida lätt med en skurdyna eller vaxborste. Om du använder en scouring pad, börja först med en mer rejäl dyna och avsluta med en mjukare dyna, och putsa från nose till tail. Om du använder en vaxborste räcker det vanligtvis med 15–20 drag från nose till tail.

Även om det här sista steget är valfritt, rekommenderar vi att du sprider ut ditt vax för att maximera prestandan av din inställning.

Tune21.jpg
Proffstips: Håll högerhanden mer tight, och vänsterhanden lösare.

Splitboard-bindningar och underhåll av hårdvara

Det finns fler rörliga delar på en splitboard än en vanlig snowboard och det är bra att regelbundet ge allt en liten dubbelkontroll för att se till att alla komponenter är i funktionsdugligt skick. De flesta moderna splitboard-bindningarna är ganska robusta och säkra och kräver minimalt underhåll, men det är bättre att upptäcka problem i ditt garage än på toppen av ett berg någonstans.

Kolla bindningarna

Kontrollera varje skruv i dina bindningar (remskruvar, highback-skruvar, justeringsskruvar för framåtlutande stance) och se till att de är ordentligt åtdragna. Dubbelkolla även att spärrspännena låses fast ordentligt och att spännena på stegremmarna är i god form.

Påminnelse: Dra alltid åt skruvarna för hand, använd aldrig elverktyg.

Kontrollera Split-gränssnittet

Gränssnittet består av hårdvaran som är ansluten direkt till din splitboard som ansluter dina bindningar till din bräde i både åk- och touringlägen. Se till att alla skruvar och stift sitter på plats och är åtdragna.

Tune17.jpg
Finns det något mer irriterande än en lös skruv. Jag väntar…
Tune1.jpg
Allvarlig talat, att kontrollera din utrustning innan du ger dig ut och åker splitboard är det en av de viktigaste sakerna du kan göra.

Ha med dig några reservdelar i ryggsäcken

Det är osannolikt att du kommer att behöva reservdelar för splitboard medan du är ute, men det är mycket bättre att ha med dem och inte behöva dem än att bli strandad någonstans utan att veta vad du ska göra. Den potentiella fördelen är väl värt den extra vikten, enligt en Burton-åkare som hade med sig en extra skruv i tio år innan han behövde den (spoiler: det räddade hela hans resa). Släng med en extra skruv och bult i ditt första hjälpen-kit.

Hur man vallar och slipar en splitboard: Allmänna tips och trick

När du väl har ställt in den några gånger kommer det att vara det enklaste i världen, men här är några saker vi har lärt oss genom åren som kan vara till hjälp för den som vallar och slipar sin splitboard för första gången:

 • Var noga med att vaxa någonstans med god ventilation. Att smälta vax kan avge rök som, även om de inte nödvändigtvis är giftig, troligen inte är så bra att andas in.
 • Rätt temperatur på järnet gör en enorm skillnad. Du vill att ditt järn ska vara tillräckligt varmt för att smälta vaxet men inte så varmt att det orsakar rök. Om ditt smältvax avger rök är ditt järn för varmt.
 • En vass skrapa är avgörande. Ju vassare din skrapa är desto lättare blir det att skrapa av vaxet. Faktum är att de flesta som vallar och slipar snowboards köper en ny skrapa varje säsong. En slö skrapa gör att skrapsteget blir mycket svårare och tar mycket längre tid.
 • Använd inte för mycket vax. Allt vax du droppar på brädan måste skrapas av. Att bli så effektiv som möjligt med applicering av vax sparar dig tid som annars läggs på att skrapa av och sparar dig pengar som annars läggs på dyrt vax.
 • Du kan återvinna vaxrester du skrapat av. Om du skrapar över en låda eller något annat för att fånga upp rester kan du återanvända dessa rester för vid senare vaxning för att sänka kostnaderna och minska din miljöpåverkan.

Vill du komma igång med heminställning? Burton erbjuder ett komplett sortiment av inställningsprodukter för att få din splitboard välinställd.


SHARE