The Burton Blog

Sex snowboardtrick som du kan lära dig direkt med Kelly Clark

En av de roligaste delarna med snowboarding är att lära sig nya trick, men när det finns så mycket att lära sig, var ska en nybörjare börja? Precis här! Den här guiden beskriver sex av Burtons favorittrick för nybörjare på snowboard som ger en solid grund att bygga på när du blir mer avancerad i din åkning.

Snowboardtrick för nybörjare

1) Ollie
2) Pressa
3) 50-50
4) Tripod
5) Straight Air
6) Åka switch

Dessa trick kan man lära sig på vilken snowboard som helst, men för åkare som är seriösa när det gäller att utvecklas i parken rekommenderar vi en mjukare och mer förlåtande park-snowboard och medium flex-snowboardbindningar.

Proffstips: Bekanta dig med dessa knep och gör dem om och om igen. Sätt en ollie över hopp och hinder, pressa och snurra runt på banan (kallas även för ”butter”) och ta några varv i switch mitt i ett parkvarv – detta kommer att bygga upp ditt muskelminne och göra det lättare för dig att lära dig svårare snowboardtrick i framtiden.

1) Ollie

En ollie är ett specifikt sätt att "hoppa" från marken vertikalt medan du åker snowboard. I allmänhet rekommenderar vi att du lär dig att sätta en ollie först, eftersom det är ett viktigt steg för att lära dig andra snowboardtrick. När du väl behärskar din ollie kan den användas för trick på marken, på rails och för hopptrick.

Hur man gör en ollie på en snowboard

             
 • 1) Börja med att stå upprätt mitt över din snowboard.

  1) Börja med att stå upprätt mitt över din snowboard.

 •            
 • 2) Flytta din vikt till din bakfot, se det som att du laddar upp en fjäder.

  2) Flytta din vikt till din bakfot, se det som att du laddar upp en fjäder.

 •            
 • 3) Samtidigt som du håller överkroppen upprätt, dra till rejält som en snärt med bakbenet och dra upp din främre fot först, lyft ditt främre ben från snön och följ sedan med ditt bakre ben, genom att använda brädans flex för att få till en rejäl pop.

  3) Samtidigt som du håller överkroppen upprätt, dra till rejält som en snärt med bakbenet och dra upp din främre fot först, lyft ditt främre ben från snön och följ sedan med ditt bakre ben, genom att använda brädans flex för att få till en rejäl pop.

 •            
 • 4) Följ med den naturliga bågen som skapas av din uppåtgående fart. Båda fötterna ska vara parallella med snön på toppen av din ollie för att bibehålla stabiliteten i luften.

  4) Följ med den naturliga bågen som skapas av din uppåtgående fart. Båda fötterna ska vara parallella med snön på toppen av din ollie för att bibehålla stabiliteten i luften.

 •            
 • 5) Se till att landa med båda fötterna samtidigt så att din bräda är parallell med snön – om du landar för tungt på nosen eller tailen kommer du att tappa balansen – och böj på knäna igen (som en fjäder) för att absorbera landningen.

  5) Se till att landa med båda fötterna samtidigt så att din bräda är parallell med snön – om du landar för tungt på nosen eller tailen kommer du att tappa balansen – och böj på knäna igen (som en fjäder) för att absorbera landningen.

2) Pressa

Att pressa på din snowboard innebär att du lutar din vikt över antingen nosen (nosepress) eller tailen (tailpress) på brädan på ett sätt så att den motsatta änden av brädan inte längre är på snön. Detta trick är superkul och kan göras var som helst på berget, från lådor och rails eller när du bara cruisar omkring.

Variation: När du roterar pressen något så att brädan inte pekar direkt nedåt kallas det "buttering" (att smöra), eftersom det liknar den rörelse en kniv gör när man smörar en smörgås.

Hur man gör en press på en snowboard

             
 • 1) För en tailpress, flytta vikten direkt över ditt bakben och håll din torso upprätt och din vikt direkt över din bakre bindning.

  1) För en tailpress, flytta vikten direkt över ditt bakben och håll din torso upprätt och din vikt direkt över din bakre bindning.

 •            
 • 2) Släpp nu långsamt på den vikt du har på frambenet så kommer nosen på din bräda på ett naturligt sätt höjas från snön.

  2) Släpp nu långsamt på den vikt du har på frambenet så kommer nosen på din bräda på ett naturligt sätt höjas från snön.

 •            
 • 3) Smöra som om det vore frukost med rostat bröd en lördagsmorgon.

  3) Smöra som om det vore frukost med rostat bröd en lördagsmorgon.

 •            
 • 4) Flytta vikten tillbaka till mitten så att brädan inte längre är ovanför snön.

  4) Flytta vikten tillbaka till mitten så att brädan inte längre är ovanför snön.

3) 50-50

En 50–50 är när du åker över en box eller ett rail (ibland kallas detta en ”jib”) med din snowboard parallellt med hindret. Snowboardtricket 50–50 är ett utmärkt sätt att introduceras till parkåkning, testa nya funktioner eller för att värma upp för dagen. Vi bryter ner stegen för att åka över en box, men detta råd gäller också för rails, rör, brevlådor och de flesta andra jibs.

Hur man sätter en 50–50 på en box på snowboard

             
 • 1) Börja med att åka mot boxen. Gör några hastighetskontroller om det behövs för att justera din hastighet. Det kan ta några försök innan du vet exakt hur mycket fart du behöver, men en allmän regel är att köra på lite snabbare än du tror att du borde.

  1) Börja med att åka mot boxen. Gör några hastighetskontroller om det behövs för att justera din hastighet. Det kan ta några försök innan du vet exakt hur mycket fart du behöver, men en allmän regel är att köra på lite snabbare än du tror att du borde.

 •            
 • 2) När du är ungefär tre meter från boxen, peka brädan rakt mot boxen och håll dig i en rät vinkel på din bas.

  2) När du är ungefär tre meter från boxen, peka brädan rakt mot boxen och håll dig i en rät vinkel på din bas.

 •            
 • 3) Du kommer snart att vara på boxen så fokusera på vart du ska och när nosen på din snowboard når början av hoppet (överkanten av hoppet), gör en ollie för att komma upp på boxen.

  3) Du kommer snart att vara på boxen så fokusera på vart du ska och när nosen på din snowboard når början av hoppet (överkanten av hoppet), gör en ollie för att komma upp på boxen.

 •            
 • 4) Landa med basen i en rät vinkel på boxen, håll knäna böjda och överkroppen upprätt och parallellt med boxen. Fokusera blicken på slutet av boxen och försök hålla balansen.

  4) Landa med basen i en rät vinkel på boxen, håll knäna böjda och överkroppen upprätt och parallellt med boxen. Fokusera blicken på slutet av boxen och försök hålla balansen.

 •            
 • 5) När du når slutet av boxen, förbered dig på landningen genom att hålla knäna böjda för att absorbera landningen.

  5) När du når slutet av boxen, förbered dig på landningen genom att hålla knäna böjda för att absorbera landningen.

 •            
 • 6) Gör några svängar när du åker iväg.

  6) Gör några svängar när du åker iväg.

4) Tripod

En tripod är ett roligt snowboardtrick du kan göra på plan snö som verkar komplicerat men som man kan lära sig ganska snabbt. Att göra en tripod handlar om att fördela en del av din vikt till överkroppen och armarna medan du balanserar på nosen eller tailen på din snowboard – vilken sida av din bräda du väljer är helt upp till dig, men vi kommer att förklara det över nosen på ditt snowboard.

Hur man gör en tripod på en snowboard

             
 • 1) Luta överkroppen och din kroppsvikt över nosen på din snowboard tills båda händerna ligger på snön ungefär i axelbredd i en handstandsliknande position. Majoriteten av din vikt ska stödjas av händerna och armarna och inte av din snowboard.

  1) Luta överkroppen och din kroppsvikt över nosen på din snowboard tills båda händerna ligger på snön ungefär i axelbredd i en handstandsliknande position. Majoriteten av din vikt ska stödjas av händerna och armarna och inte av din snowboard.

 •            
 • 2) När du böjer dig för att sträcka dina händer mot snön kommer din snowboard naturligtvis att glida bort från din överkropp. Låt din bakre fot stiga från marken, vilket tar din snowboard med i luften så att tailen på brädan pekar mot himlen.

  2) När du böjer dig för att sträcka dina händer mot snön kommer din snowboard naturligtvis att glida bort från din överkropp. Låt din bakre fot stiga från marken, vilket tar din snowboard med i luften så att tailen på brädan pekar mot himlen.

 •            
 • 3) Se till att hålla basen som är i kontakt med snön i en rät vinkel mot marken och undvik att någon av kanterna reser sig, detta kommer att hålla dig balanserad.

  3) Se till att hålla basen som är i kontakt med snön i en rät vinkel mot marken och undvik att någon av kanterna reser sig, detta kommer att hålla dig balanserad.

 •            
 • 4) För att komma ut ur en tripod, tryck dig från marken med händerna och rör din överkropp mot en upprätt position samtidigt som du förflyttar din kroppsvikt tillbaka över benen, vilket tar din bakre fot och tailen på din snowboard tillbaka till marken.

  4) För att komma ut ur en tripod, tryck dig från marken med händerna och rör din överkropp mot en upprätt position samtidigt som du förflyttar din kroppsvikt tillbaka över benen, vilket tar din bakre fot och tailen på din snowboard tillbaka till marken.

5) Straight Air

På ett liknande sätt som när du sätter en 50–50 på en box eller ett rail, vilar ett hopp på samma principer: att hitta en rät linje innan hoppet, att hålla basen av din bräda i en rät vinkel när du närmar dig hoppet och göra en ollie när din snowboard lämnar hoppets kant. Samtidigt som du håller din bas i en rät vinkel, håll knäna böjda och överkroppen upprätt är alla viktiga för att hålla dig balanserad när du slår ett hopp.

Hur man gör en Straight Air på ett hopp på en snowboard

             
 • 1) Börja med att åka mot hoppet. Gör några hastighetskontroller om det behövs för att justera din hastighet. Proffstips: Se andra åkare ge sig på hoppet för att få en uppfattning om hur snabbt du bör åka.

  1) Börja med att åka mot hoppet. Gör några hastighetskontroller om det behövs för att justera din hastighet. Proffstips: Se andra åkare ge sig på hoppet för att få en uppfattning om hur snabbt du bör åka.

 •            
 • 2) När du är ungefär tre meter från hoppet, peka brädan rakt, håll basen i en tvär vinkel och böj knäna medan du håller din överkropp upprätt.

  2) När du är ungefär tre meter från hoppet, peka brädan rakt, håll basen i en tvär vinkel och böj knäna medan du håller din överkropp upprätt.

 •            
 • 3) När nosen på din snowboard börjar lämna början på hoppet, gör en ollie och för knäna upp mot bröstet, detta hjälper dig att hålla dig stabil i luften.

  3) När nosen på din snowboard börjar lämna början på hoppet, gör en ollie och för knäna upp mot bröstet, detta hjälper dig att hålla dig stabil i luften.

 •            
 • 4) Fokusera på var du ska landa och landa med basen i en rät vinkel och håll knäna böjda för att absorbera landningen.

  4) Fokusera på var du ska landa och landa med basen i en rät vinkel och håll knäna böjda för att absorbera landningen.

 •            
 • 5) Åk iväg nöjd!

  5) Åk iväg nöjd!

6) Åka switch

Även om att åka switch inte är ett riktigt snowboardtrick är det en grundläggande komponent i många andra trick och ett som definitivt är värt att lära sig. Att åka switch är helt enkelt att åka snowboard i en nedförsbacke i motsatt stance som du brukar åka. Om du vanligtvis åker regular (med vänster fot framåt), skulle att åka switch innebära att du åker i nedförsbacken goofy (med höger fot framåt). Om du har rejäl kontroll när du åker switch på din bräda kommer du att känna dig bekväm när du närmar dig hopp och skenor eller landar från dem i switch.

Hur man åker switch på en snowboard

             
 • 1) Börja med att vända dig i uppförsbacke på tåkanten. Kommer du ihåg när du lärde dig att åka snowboard och det var lättare att lära sig att svänga med hälarna? Låt oss börja med att övergå till switch med en sväng med hälarna först.

  1) Börja med att vända dig i uppförsbacke på tåkanten. Kommer du ihåg när du lärde dig att åka snowboard och det var lättare att lära sig att svänga med hälarna? Låt oss börja med att övergå till switch med en sväng med hälarna först.

 •            
 • 2) Få lite fart och börja åka switch längs med spåret (målet är att göra en mycket bred sväng så att du inte får för mycket fart).

  2) Få lite fart och börja åka switch längs med spåret (målet är att göra en mycket bred sväng så att du inte får för mycket fart).

 •            
 • 3) Håll knäna lätt böjda, din överkropp upprätt och din kropp placerad helt och hållet över mitten av din bräda när du påbörjar svängen för att gå över i switch, genom att rulla från tåspetsen till hälspetsen.

  3) Håll knäna lätt böjda, din överkropp upprätt och din kropp placerad helt och hållet över mitten av din bräda när du påbörjar svängen för att gå över i switch, genom att rulla från tåspetsen till hälspetsen.

 •            
 • 4) När du kommer till hälspetsen och är vänd i nedförsbacke, se till att du stannar helt, det är din första sväng till switch stance. Att stanna mellan svängar initialt hjälper dig att sakta ner hastigheten och hålla kontrollen. När du känner dig mer bekväm med att göra svängar kan du börja länka svängarna samman.

  4) När du kommer till hälspetsen och är vänd i nedförsbacke, se till att du stannar helt, det är din första sväng till switch stance. Att stanna mellan svängar initialt hjälper dig att sakta ner hastigheten och hålla kontrollen. När du känner dig mer bekväm med att göra svängar kan du börja länka svängarna samman.

Utveckling av snowboardtrick

Om du kan föreställa dig ett trick och är villig att öva på det finns det verkligen inget snowboardtrick som ä rutom räckhåll. Så ta med gänget och droppa. Kom ihåg att det är okej att ramla. Du kommer förmodligen att få några blåmärken på kroppen (och på ditt ego) men snart kommer du att åka med proffsen på de stora hoppen i parken. Har du ett fantastiskt foto eller en video där du sätter ett nytt trick? Dela inspirationen genom att dela på Instagram och tagga @Burton, vi älskar att se din utveckling.


SHARE