The Burton Blog

25 år av The Chill Foundation: Det förflutna, nuet och framtiden

Chill Foundation grundades 1995 av Jake och Donna Carpenter med målet att inspirera ungdomar att övervinna utmaningar genom brädsporter.

Ta dig en stund och föreställ dig en eftermiddag i din favoritskidbacke. Det är början av mars, dagarna börjar bli lite längre och solen glittrar i snön genom senvinterns tunna moln. Du riktar brädan nerför berget och när du lutar dig in i din första sväng bara bleknar veckans stress bort.

Tänk nu på alla saker som hänt dig i livet för att du ska kunna njuta av precis just det ögonblicket. Kanske tog dina föräldrar med dig ut i backarna när du var barn, kanske växte du upp nära fjällen, kanske var kostnaden för liftkort aldrig ett problem för dig. Poängen är att många människor inte får möjlighet att njuta av den sport vi älskar på grund av faktorer som helt enkelt ligger utanför deras kontroll.

Jake och Donna var väl medvetna om detta. De förstod båda tidigt att tillgänglighet var avgörande för snowboardens långsiktiga hälsa och hållbarhet. Men att göra snowboard mer tillgängligt räckte inte. Deras vision var att använda snowboard som ett medel för lärande och utveckling, och därför föddes år 1995 Chill Foundation i sluttningarna till Bolton Valley i norra Vermont.

25 Years of The Chill Foundation: Snowboard Program Participants
25 Years of The Chill Foundation: Riding Together

Vad är The Chill Foundation?

The Chill Foundation är en ideell förening av typen 501(c)3 med huvudkontor i Burlington, Vermont (i samma byggnad där Craig’s Prototype Facility ligger på Burtons huvudområde) som använder brädsporter för att stärka ungdomar i deras strävan efter inre styrka, självförtroende och en bättre förståelse av sitt sanna jag. Genom att samarbeta med deltagare från marginaliserade samhällsgrupper använder Chill upplevelsen från snowboard, skateboard, surfing och paddleboarding för att ge livserfarenheter som främjar personlig tillväxt och stödjande gemenskap för barn som kämpar med negativa omständigheter som hämmar dem från att leva fullt ut. Faktum är att många av ungdomarna i programmet aldrig har lämnat sina städer och de flesta har aldrig varit i bergen.

Chill har hjälpt mig att lära mig nya saker genom att ständigt pusha på mig att fortsätta försöka även efter att jag har fallit. Programmet har förändrat hur jag lever mitt liv.
– Dylan, Chill-deltagare

Chill samarbetar nära med socialtjänsten, mentalvårdsinstitutioner, familjevårdsprogram, kriminalvårdsprogram och skolor i lokala samhällen för att välja deltagare i åldern 10–18 och få dem upp på brädan – helt utan kostnad för dem.

Sedan starten har Chill vuxit och finns nu i 24 städer i 10 länder runt om i världen.

Åk. Inspirera. Visa vägen.

Det finns tre element i hjärtat av The Chill Foundations filosofi och dessa element möts som vägledande ljus för hela arbetet.

Åk: Snowboardåkning (och brädsporter i allmänhet) är mer än bara en aktivitet. Att åka i sidled är en livsstil och ett annat sätt att se på världen.

Inspirera: Nya upplevelser och utmaningar utomhus är katarsiska och inspirerande.

Visa vägen: Morgondagens ledare är de som hittar sina röster idag.

2020 firar Chill 25-årsjubileum och nu har programmet utvidgats till fyra olika brädsporter i 24 städer runt om i världen och hjälper mer än 3 000 ungdomar varje år. När vi reflekterar över allt som Chill har åstadkommit är Burton stolta över att fortsätta stödja detta arbete nu och in i framtiden.

Håll det Chill: Program

År 2020 håller The Chill Foundation totalt i 36 skateboardprogram, 30 snowboardprogram, 8 paddleboardprogram och 8 surfprogram bara i Nordamerika. Var och ett av dessa program kretsar kring en värdedriven läroplan som består av aktiviteter, reflektion och diskussion. Genom att avlägsna alla hinder och förse ungdomar med allt de behöver för att delta kan Chill utmana ungdomar att ta sig ut ur sina bekvämlighetszoner. Och när ungdomar får nya upplevelser och övervinner sina utmaningar och rädslor utvidgas deras bekvämlighetszon. Snart är det så att det som tidigare var deras utvecklingszon en del av deras bekvämlighetszon.

Det handlar om stegvis utveckling, att vara medveten om sina personliga gränser och få stöd för att göra det valet.

Chill Skateloft Participant
Chill Snowboard Participant
Chill Surf Participant

Burton + Chill

Som en viktig del av Burton-familjen överensstämmer våra mål ofta med Chills mål. Burton ger Chill både ekonomiskt stöd och stöd i form av utrustning och volontärarbetare. Dessutom fortsätter Donna att vara ordförande i Chills styrelse medan Jake förblir grundaren.

Det var egentligen bara ett program för att lära sig att åka men sedan började vi inse att de saker du behöver lära dig för att åka snowboard – som tålamod och mod – faktiskt gäller resten av livet så Chill utvecklades till ett utvecklingsprogram för ungdomar.
– Donna Carpenter

Vill du veta en rolig detalj? Burtons anställda kan göra automatiska löneavdrag som donationer till Chill på varje lön (och många av dem gör det).

25 Years of The Chill Foundation: Jake & Participants

Vad är nästa steg för Chill?

Fortsatt internationell expansion av globala program är vad Chill för närvarande fokuserar på, eftersom programmet syftar till att nå så många ungdomar som möjligt året runt. 2021 lanserar Chill Europe pilotprogram i Tyskland, Sverige och Schweiz. Samtidigt kommer de befintliga programmen i Österrike, Tjeckien och Italien att genomgå en noggrann granskning och omstart av processen för att säkerställa anpassning. Chill Europe har som mål att hålla i minst ett brädsportsprogram (snowboard, skateboard, surfing) i varje europeisk stad där det ingår i en ideell förening, vilket ger positiva ungdomsutvecklingsprogram för ungdomar som står inför utmaningar över hela kontinenten.

Dessutom investerar Chill kraftigt i den teknik som behövs för att ge stora upplevelser för sina deltagare, från första registrering till pågående kommunikation.

Chilla och ge en donation

2020 innebar unika utmaningar för Chill, som en global pandemi som stängde ner hela orter, skolor och andra offentliga utrymmen. Men det framstår nu som tydligt mer än någonsin att våra ungdomar behöver Chill. Gör som de fler än 2 500 donatorer som tror på uppdraget och överväg att lämna en donation för att stödja Chill och de liv det påverkar genom brädsporter.

Här är vad din Chill Foundation-donation leder till:

  • 25 USD: En liftkort för en ungdom för en kväll i programmet
  • 50 USD: En dag med stående paddleboarding för två Chill-ungdomar
  • 150 USD: Komplett skateboardset, hjälm och skydd som en ungdom får behålla
  • 250 USD: Liftkort för en ungdom under alla programmets sex veckor
  • 1 200 USD: Sex veckors surfutbildning för 12 ungdomar
  • 1 500 USD: Två bussresor till och från berget för alla deltagare
  • 2 500 USD: Liftkort och lektioner för en vecka i ett lokalt program för 40 ungdomar

Tänk nu tillbaka på den dagen på berget och hur mycket snowboard betyder för dig. Det här är din möjlighet att dela den erfarenheten med nästa generation åkare som annars kanske inte får chansen.

25 Years of The Chill Foundation: Chill Out
Snowboardåkning gav mig självförtroendet och känslan av samhörighet, något jag aldrig kommer att glömma. Jag kommer definitivt aldrig att sluta åka.
– Meidan, Chill-deltagare

SHARE